Tre saker att göra i Prag

Prag är, med sina ca 1 300 000 invånare, en stor stad. Samtidigt finns en tydlig småstadskänsla över staden, som delvis förmodligen beror på frånvaron av höga skyskrapor och bullrig trafik. I innerstaden är det få bilar, men däremot många människor, affärer, caféer, restauranger och barer.

Även om det bara räcker med att ta promenader för att hitta något att göra i staden, finns det vissa saker som inte bör missas. Vissa av tipsen vi listar nedan är mer kända, medan andra är lite mindre välbesökta. Ett plus med Tjeckien är att det ligger väldigt centralt i Europa och att om du reser hit med exempelvis bil, finns det massor att göra i omkringliggande länder. Du kan läsa mer om till exempel Tyskland på Resekatalogen.

Pragborgen

Pragborgen bjuder på en magnifik utsikt över hela staden. Känner du dig pigg blir det en frisk promenad att ta sig upp till borgen, annars är det vanligt att man tar taxi eller spårvagnen, som går en liten bit upp på kullen. Tar man spårvagn behöver man dock ändå gå en liten bit.

Här ligger flertalet byggnader värda att se. Bland annat finns vackra kyrkor, botaniska trädgårdar och presidentens kansli. I området finns även flertalet museum, bland annat ett där du kan se vapen som använts under historien.

Karlsbron

Nästan året om stora delar av dygnet är Karlsbron, som går över Moldau, fullpackad med turister. Åker du hit bör du känna till att risken för att bli bestulen av ficktjuvar är hög. Således är det läge att vakta på väskor och fickor om du går häröver.

Under bygget av bron gav Kungen Karl IV order till bönderna om att blanda ägg i cementen för att göra bron mer hållbar. Med tanke på att bron har stått där i snart 700 år kanske det var en bra idé.

Atomuret

Visserligen något som kanske inte behöver ses flera gånger, men för den som besöker Prag för första gången är det värt ett besök. Atomuret ligger ganska nära Gamla torget i närheten av Karlsbron. Åker du hit under högsäsong finns det stor risk för trängsel när det närmar sig heltimme. Då ringer klockan och ett par apostlar dyker fram ur en lucka ovanför uret.

Inläggsförfattare: Red