Att tänka på vid växling till resan

Dags för en resa? Det kan ofta vara fördelaktigt att ha med sig kontanter på resande fot eftersom det inte alltid är möjligt med kortbetalning i butiker, barer och annat. Om kortet skulle sluta fungera eller försvinna är det dessutom viktigt att ha en back up och då är kontanter det självklara valet för många.

Det finns dock några saker som är bra att fundera på vid växling till resan – inte minst hur mycket kontanter som kan tänkas behövas.

Kolla valutans värde

Det första att tänka på vid växling av pengar till en resa är att kolla upp den aktuella valutans värde. Det kan göras på nätet eller hos ett växlingskontor och det som avgör ett lands valutakurs är i första hand hur ordnad och stark dess ekonomi är.

Jämför valutaväxlingskontorets kurs mot internationell eurokurs och tänk på att det sällan är kostnadsfritt att växla pengar. I princip alla växlingskontor, både i Sverige och i andra länder, tar ut en avgift i samband med växling. Det kan faktiskt vara mer fördelaktigt att ta ut pengar från en bankomat i det aktuella landet men det kan förstås vara klokt att ha en del kontanter redo innan det bär av.

Växla lagom mycket

Det kan vara fördelaktigt att ha med kontakter på resande fot men det medför också en risk. Bäst är att kunna betala på flera olika sätt och förutom kontanter är det bra att ha minst ett fungerande kort med sig. Det kan, likt i Sverige, finnas butiker som inte tar emot kontanter men det kan också vara tvärtom – att det inte fungerar eller känns säkert med kortbetalning.

Hur mycket pengar som bör växlas inför en resa beror lite på – dels vart resan bär av, dels vad syftet är. Ett bra tips är att läsa på när det kommer till betalning på olika ställen i det aktuella landet – det brukar finnas bra information på olika typer av resesidor.

Se sedan till att växla lagom mycket – inte för lite men heller inte för mycket. Lite mindre är faktiskt bättre än lite för mycket, det går trots allt att ta ut eller växla pengar även på plats om kontanterna skulle ta slut.

Förvara pengarna säkert

Förutom att tänka på valuta- och växlingskurser finns en viktig sak att tänka på även när pengarna har växlats – nämligen att förvara dom säkert. Det är ofta fördelaktigt att resa med både kontakter och kort och ett bra tips är att aldrig förvara dessa på samma ställe. Ligger både kort och kontanter i en plånbok som tappas eller blir stulen blir det genast problematiskt.

Det bästa stället att förvara kontanter är ofta på hotellet – särskilt om det finns ett kassaskåp på rummet. Där kan merparten av pengar och andra saker förvaras och plånboken kan enkelt fyllas på vid behov. Ha aldrig mer pengar på dig än vad du har råd att förlora – en bra fingervisning för den som är på resande fot.

Inläggsförfattare: Red