Rätt termos på utflykten

Termosen är ett måste i varje utflyktsryggsäck, framförallt när kylan börjar tränga sig på och man vill ha något varmt att fylla magen med. Termosen har en uppgift, att hålla maten eller drycken varm. Därför kan det tyckas att flera olika typer av termosar är överflödigt. Dock finns det goda skäl till att skaffa sig fler än bara en.

En eller flera?

Den vanligaste termosen är kanske den avlånga, runda kannan som brukar hålla kaffet eller chokladen varm i skidbacken. En sådan termos brukar vanligtvis kunna rymma vätska till åtminstone fyra koppar. Det räcker för den lilla familjen, men blir inte riktigt nog för en större familj. Ett alternativ kan då vara att köpa en större termos. Det finns dem som rymmer ungefär den dubbla mängden vätska mot en vanlig termos.

En vanlig erfarenhet är att termosen inte blir ordentligt diskad. Det kan vara svårt att nå med borsten ända ner i botten, och resultatet blir att man bara sköljer ur den lite lätt. Då kan smaken från kaffet sätta sig fast och bli svår att avlägsna. Hos barnfamiljer kan det vara särskilt känsligt när chokladen plötsligt får en touch av kaffe över sig. Därför är det en bra idé att skaffa sig separata termosar för olika drycker. Ett annat alternativ är att låta varje person få en egen . (Stelton fick bäst i Test) Termosmuggarna rymmer lagom med vätska för en person och förhindrar att något blir spillt. Samtidigt slipper man onödig disk av muggar och plastglas. Det finns även

Mattermosar

Termosen har inte bara funktionen av att hålla drycker varma, utan också att hålla mat och fast föda varm. Kokt korv, exempelvis, kan bevaras i en större termos fylld med varmt vatten. Soppa är också vanligt att hälla ner i en av de vanliga, avlånga termosarna. För den verklige vildmarksfantasten, som packar matsäck fler än en gång om året, finns dock termosar avsedda för just mat. Dessa har en form som mer liknar en stor skål, och passar åt allt från köttbullar till sill.

Varmt och kallt

I vårt kalla land är vi allra vanast vid att vilja hålla vår föda varm, men det kan också vara en idé att hålla den kall. På solsemestern eller en varm sommardag brukar det vara önskvärt att få ett glas kall dryck, och även i dessa fall fyller termosen sin uppgift. Termosen är utformad för att bevara den temperatur som innehållet ursprungligen har, och fungerar alltså både för att behålla mat och dryck varm som kall.

Inläggsförfattare: Red