Det blodiga Colosseum

Mitt i det antika Rom, en välbevarad historisk stadsdel inte långt från stadens moderna centrum ligger historiens kanske mest ikoniska byggnad. Det vi syftar på är givetvis det välkända Colosseum. Den stora amfiteatern ligger precis i anslutning till Forum Romanum – där det Romerska imperiets absoluta elit bodde och där även Roms senat låg.

Historien om Colosseum börjar redan tack vara den ökände kejsar Nero. Eller snarare Neros död. För Nero var allt annat än omtyckt under sina sista år vid makten och är han till slut tagit sitt liv så behövde Roms folk lugnas. Lösningen blev att konstruera den största amfiteater och arena som världen någonsin skådat. Här skulle Roms medborgare, oavsett status, underhållas genom återkommande gladiatorspel.

colloseum

Gladiatorer och djur stred till döden

Trots att konstruktionen inte var helt färdig så invigdes Colosseum år 80. Från och med det året så arrangerades gladiatorspel på regelbunden basis. Hur brutala än gladiatorspelen var så kan ingen säga emot att de var fantasirika. Varje spel hade ett eget tema och dessa var ofta hämtade från verkligheten. De kunde till exempel representera stora slag som Rom vunnit genom historien.

De som stred inför de 50 000 åskådarna som rymdes på Colosseum var slavar och krigsfångar.  De tränades hårt och noga inför spelen och fick sedan strida emot varandra till döden.  Men det var inte bara människor som tvingades delta i de blodiga slagen på arenan. Romarna lät även djur från olika delar av världen slåss mot gladiatorerna. Med hjälp av luckor i Colosseums golv så kunde de med en avancerad hissmekanik skicka upp lejon och tigrar för att överraska gladiatorerna. Allt för att tillfredsställa de blodtörstande romarna på läktarna.

En av de mest kända skildringarna av livet som gladiator och spelen som ägde rum på Colosseum är Ridley Scotts Hollywood-produktion Gladiator med Russel Crowe i huvudrollen.

Till och med kejsaren deltog ofta som åskådare på Colosseum. Ni har säkert sett de ikoniska målningarna på när en kejsare ger tummen upp eller tummen ner  åt den segrande gladiatorn – ett beslut ifall striden hade varit tillräckligt underhållande att gladiatorn skulle få överleva.

Det var lite om den brutala vardagen på amfiteatern. Vill du lära dig mer så kan du läsa mer om Colosseum på Res till Rom.

 

Europa / av

Inläggsförfattare: Red