Att åka bil i USA – Vad amerikanarna själva tycker

Jämfört med de allra flesta europeiska länder är USA väldigt centrerat kring just bilåkandet. Medan man i Europa eller Sverige ofta ganska enkelt kan ta sig runt med kollektivtrafik är det vanligtvis svårare att göra det i USA, något som troligtvis gör att fler amerikaner än européer förlitar sig på bilen.

Organisationen TNS har gjort en undersökning om vad amerikaner egentligen tycker om att köra bil. Det här kan vara intressant och kanske också nyttig läsning för den som ska besöka USA och upptäcka landet genom att hyra en bil.

Tips: För att hitta en bra hyrbil, gå in på olika slags jämförelsesajter i stil med www.usahyrbil.se för att få en överblick av utbudet.

Många tycker det är roligt att köra bil USA

Undersökningen frågade specifikt om känslorna som uppstår hos förarna när de sitter bakom ratten. Nästan tre fjärdedelar svarade att de kände sig oberoende och fria när de sitter och kör. Nästan hälften av de svarande sa att de ofta också känner sig avslappnade i bilen.

Men bilåkningen kan även framkalla en hel del negativa känslor – 62 % svarade i undersökningen att de ibland kan känna sig frustrerade när de kör. 56 % svarade att de också kunde känna sig nervösa ibland, medan mindre än hälften (43 %) svarade att de kunde känna sig arga.

Deras strategier

Många Amerikanare använder sig av olika typer av strategier för att undvika köer och trafikstockningar. Till exempel åker 6 av 10 ofta tidigare till jobbet eller annan aktivitet för att undvika den värsta trafiken. Andra har vidtagit en betydligt mer drastiskt strategi – 2 av 10 har nämligen flyttat med den huvudsakliga anledningen att förkorta pendlingstiden till jobbet.

En fjärdedel har förändrat deras jobbscheman för att slippa jobbig trafik, medan en tiondel ibland jobbar hemifrån för att slippa pendlingen. 14 procent av amerikanerna påstår sig ha vidtagit drastiska åtgärder för att slippa pendlingen – de har antingen bytt jobb eller helt enkelt slutat på ett jobb på grund av restiden.

Undersökningen – Kortfakta

Genomsnittlig restid till jobbet : 26 minuter
De som gillar jobbpendlingen:   60 %
De som ogillar den:   36 %

 

USA / av

Inläggsförfattare: Red