Shoppingresor till Tyskland – Mer än bara alkohol

Att det kan vara ekonomiskt lönsamt att åka till andra länder för att köpa vissa produkter vet nog de allra flesta. Varje sommar anordnas bussresor till både Danmark och Tyskland för de som vill fylla på sitt förråd av alkoholbaserade drycker. Priserna är långt under vad de går att köpa för i Sverige så det finns stora summor att spara. Men det är inte bara alkoholen som lockar i Tyskland – utan även bildelar och bilar. Även om mycket går att köpa online, se ex Bildelar-Online.se  så har de fysiska butikerna sina fördelar.

Att importera sin bil från Tyskland är inte helt enkelt men för den som är villig att fylla i alla papper går det att spara tiotusentals kronor. När det kommer till bildelar skiljer sig även priserna rejält. Dessa är även betydligt lättare att köpa in och ta hem till Sverige.

Tidningen Teknikens Värld genomförde ett pristest vilket visade att det är klart ekonomiskt smart att åka till Tyskland för de som vill renovera bilen hemma i Sverige.

Ett exempel är en svensktillverkad fjäder som är passar till en BMWX3. Fjädern är alltså tillverkad i Sverige vilket borde generera billigast pris i landet. Detta eftersom inte någon frakt behöver betalas av tillverkarna för att nå sina kunder. Men sanningen är helt annan. I testet kostade denna fjäder hos Mekonomen 1219kr. Exakt samma produkt kostade hos en tysk butik 370kr.

Varför skiljer det så mycket i pris? Enligt Krister Duwe (Mekonomen) finns en förklaring i servicen som ges. Bildelar köps över disk hos Mekonomen. Man kan även lätt lämna tillbaka de produkter man inte behöver utan att betala någon frakt. Det går även att lämna in en produkt i en annan butik än där den köptes. Men är detta värt nästan 1000kr? Det är nog få bilägare beredda att hålla med om.

Det lönar sig alltså att jämföra priser på bildelar. Det lönar sig även att göra shoppingresor till Tyskland för den bilintresserade.

Inläggsförfattare: Red