Prag

Även om Prag är en mycket gammal stad som finns omtalad så tidigt som 928 så är det en stad under förändring. Just för att den är så gammal pågår det ständigt arbeten med att renovera och upprusta byggnader och gator. Med andra ord så är det en stad som aldrig är sig riktigt lik från gång till gång och värd att återvända till.

En gammal stad

Staden har genom historien gått igenom plundringar under det trettioåriga kriget, att merparten av den judiska befolkningen dödades under andra världskriget och översvämning i början 2000 då många fick evakueras. Från att ha varit en liten provinsstad med runt hundratusen invånare har Tjeckiens huvudstad vuxit och har passerat en miljon invånare.

Mycket att se

Idag är staden ett välbesökt turistmål som erbjuder god mat, öl och ett stort kulturellt utbud. Det finns gott om sevärdheter så som kyrkor, kloster, Karlsbron, judiska kvarter och koncentrationsläger eller varför inte besöka Pragborgen som är en av världens störta slott men bara ett av många i Prag.

Ett teaterbesök, konsert eller opera bör man boka innan avresa då dessa är välbesökta och kan vara svåra att få tag på biljetter till.

Att ta sig fram

Det är annars lätt att ta sig fram i Prag, antingen till fots eller med kollektivtrafik. Här finns buss, spårvagn och tunnelbana att välja mellan. Billigt är det också. Enklast är att köpa ett kort som gäller under de dagar man är där. På så sätt kan man också ta sig både från och till flygplatsen.

Floden Vltava rinner genom staden och för att ta sig över till andra sidan finns det ett flertal broar. Den som hellre tar sig en tur längs med floden kan göra det med någon av alla båtar som har allt från dagskryssningar till lunchkryssning.

En långhelg

Det här är som sagt ett resmål värt att besöka flera gånger och det tar inte mer än cirka två timmar för den som reser från Arlanda. En resa som lämpar sig för en (eller flera) långhelger när man bara vill komma bort, uppleva något annat.

Europa / av

Inläggsförfattare: Red